Kategorie      
Výrobci / značky

Spálí více kalorií běh venku nebo běh na běžeckém pásu?

Přidáno: 12.01.2022

Technologie pozitivně ovlivňují život lidí v nejrůznějších oblastech a směrech. Výjimkou není ani cvičení. Známe různé stroje, které nám pomáhají dosahovat našich cílů. K jedněm z nich patří i běžecký pás. Je však lepší, porovnáme-li ho s obyčejným během venku?

 

Není to ještě tak dávno, když se chodilo běhat ven, ať už bylo teplo nebo chladno, bez ohledu na to, zda pršelo nebo sněžilo. Rozšíření běžeckého pásu k tomu přineslo novou alternativu a i běžci, kteří raději v dešti běhat nechodili, rázem mohli v případě špatného počasí trénovat v interiéru. A v současnosti jsou i takoví cvičenci, kteří jinak než na běžeckém pásu ani neběhají.

 

Pokud si odmyslíme jedince, kteří běhávají v rámci své sportovní přípravy, většina kondičních běžců využívá běh jako nástroj pro hubnutí. A právě s tímto v mysli se podíváme na to, jestli vám umožní více kalorií spálit obyčejný běh venku nebo běh na běžeckém pásu.


Rozdíly mezi těmito dvěma druhy běhu jsou zjevné. Jako první asi každého napadne, že je rozdíl v povrchu. Ten přitom má nedílný vliv na běžcovu kondici. Nejčastěji běžci trpí tibiálním syndromem nebo stresovou zlomeninou. Zatímco z jednoho se zotavujete týdny, z druhého měsíce. A když se z nich zotavujete, nemůžete běhat a tedy ani pálit kalorie.

 

Studie přitom ukázaly, že náchylnější k těmto poraněním jsou běžci, kteří běhávají venku. To je skvělá zpráva pro lidi, kteří volí možnost využití běžeckého trenažeru. Je zde však jeden háček. Tak jak se snižuje riziko zranění a tlak na kosti, tím se kosti i stávají slabšími. Tlak z běhání venku jim tedy může ublížit, ale i pomoci.

 

Při běhání venku čelíte odporu vzduchu, a tak musíte pracovat tvrději než na běžeckém pásu, abyste překonali stejnou vzdálenost. Tím logicky pálíte i více kalorií. Na pase přece jen běžíte na místě. Zdá se, že běh venku v tomto směru vyhrává. Je zde však opět „ale“. Pokud si sklon běžeckého pásu zvýšíte jen o 1 %, může se nedostatečný odpor vykompenzovat.

 

Pro pálení kalorií je zásadním faktorem také konzistentnost výkonu během jednoho běhu. Když se začne projevovat únava, začne se zpomalovat vaše tempo. A to si při běhu venku ani neuvědomíte. Neuvědomíte si to, protože vaše vnímaná snaha zůstává stejně velká. Pokud je však tempo menší, spálíte také méně kalorií.

 

Výhodou běžeckého pásu je, že se hýbe stále ve stejném tempu. Rychlost pásu zůstává stejná a vy tedy pálíte stále stejné množství kalorií. Začne-li vaše výkonnost klesat, budete to jasně cítit a budete muset buď vydržet nebo snížit rychlost pásu. Mít přehled o takové konzistentnosti je při pálení tuků velmi přínosné.

 

Na závěr lze konstatovat, že ačkoli se může zdát, že běžecký pás pálí méně kalorií než běh venku, nemusí tomu tak být, pokud si jednoduše zvýšíte sklon o 1-2 procenta. A když zohledníte konzistentnost výkonu a menší riziko poranění, tak se běžecký pás minimálně rovná tradičnímu běhu, pokud jde o potenciál pálit tuky.

 

zdroj: slovakfitness.sk


Zpět na seznam článků
Zavřít

K článku nebyly přidány žádné komentáře vložit nový komentář