Kategorie      
Výrobci / značky

Rozdíl mezi proteinovým koncentrátem a izolátem

Přidáno: 15.07.2020

Jako nejvhodnější možnost suplementace po tréninku je syrovátkový protein. Pokud jste ho už někdy kupovali, pravděpodobně jste se setkali také s výrazy koncentrát a izolát. Dnes si uvedeme, v čem spočívá rozdíl právě mezi syrovátkovým koncentrátem a syrovátkovým izolátem.

Jaký je rozdíl mezi koncentrátem a izolátem?

 

Syrovátkový koncentrát (WPC)

Syrovátkový koncentrát je výtažek ze sladké mléčné syrovátky, který obsahuje 30 až 90% bílkovin. Má nízký obsah tuku a cholesterolu, neobsahuje více sacharidů než izolát, protože v něm najdeme laktózu. Je o něco horší stravitelný, ale má vysoký obsah aminokyselin BCAA. I pro svou ekonomickou výhodnost patří k nejpoužívanějším doplňkovým zdrojům bílkovin mezi cvičenci.

 

Reklama

 

Syrovátkový izolát (WPI)

V syrovátkovém izolátu najdeme vyšší podíl bílkovin, které překračují hranici 90%. Obsahuje minimum laktózy a tak je dobře snášen i u lidí s intolerancí laktózy. Je vhodný do nízkosacharidové diety, protože jím přijmete jen minimum tuků a sacharidů. Za tyto vlastnosti mohou způsoby výroby, které jsou dva - výroba mikrofiltrací a výroba iontovou výměnou, která zajišťuje vyšší obsah bílkovin a žádný tuk a laktózu. Do vyšší řady patří hydrolyzovaný izolát, ve kterém je syrovátka částečně chemicky předtrávená (naštěpena na více peptidů) a tak je lépe využita v těle.

 

Který z nich si koupit?

Když si vybíráte proteinový doplněk, musíte zvážit, jaké jsou vaše cíle, případně rozpočet a alergie. Pokud máte problém s laktózou, měli byste se zcela určitě vyhnout syrovátkovému koncentrátu. Ten je však levnější alternativou oproti izolátu, který při svém zpracování může přijít o některé zdraví prospěšné výhody. Na druhou stranu však ve srovnatelné dávce obsahují více bílkovin a jen minimum sacharidů a tuků.

 

Pokud cvičíte více rekreačně, nemáte alergii na laktózu a chcete z proteinu vytěžit maximum při nižší ceně, zvolte si koncentrát s minimálně 80% obsahem bílkovin. Pokud vám na vedlejších benefitech a ceně nezáleží, chcete budovat co nejkvalitnější svalovou hmotu, tak si zvolte izolát, nejlépe hydrolyzovaný, který se lépe stráví.

 

zdroj: slovakfitness.sk


Zpět na seznam článků
Zavřít

K článku nebyly přidány žádné komentáře vložit nový komentář