- Akce
- Doplňky stravy dle účelu
- Doplňky stravy dle druhu
- ZDRAVÁ VÝŽIVA - Potraviny
- Fitness vybavení
- FITNESS POMŮCKY
-
Fitness katalog
-
Posilovny
- Praha
- Brno
- Ostrava
- Plzeň
- Jihočeský kraj
- Jihomoravský kraj
- Karlovarský kraj
- Kraj Vysočina
- Královéhradecký kraj
- Liberecký kraj
- Moravskoslezský kraj
- Olomoucký kraj
- Pardubický kraj
- Plzeňský kraj
-
Středočeský kraj
- Benešov
- Beroun
- Bakov nad Jizerou
- Brandýs nad Labem
- Čelákovice
- Český Brod
- Hostivice
- Jesenice
- Kutná Hora
- Kladno
- Kolín
- Kostelec nad Labem
- Kralupy nad Vltavou
- Louny
- Mělník
- Milovice
- Mladá Boleslav
- Mníšek pod Brdy
- Nové Strašecí
- Odolená voda
- Poděbrady
- Průhonice
- Příbram
- Rakovník
- Rokycany
- Rudná
- Říčany
- Senohraby
- Slaný
- Stochov
- Unhošť
- Úvaly
- Veletov
- Votice
- Všenory
- Ústecký kraj
- Zlínský kraj
- Trenéři
-
Posilovny
Rozdíl mezi proteinovým koncentrátem a izolátem
Jako nejvhodnější možnost suplementace po tréninku je syrovátkový protein. Pokud jste ho už někdy kupovali, pravděpodobně jste se setkali také s výrazy koncentrát a izolát. Dnes si uvedeme, v čem spočívá rozdíl právě mezi syrovátkovým koncentrátem a syrovátkovým izolátem.
Jaký je rozdíl mezi koncentrátem a izolátem?
Syrovátkový koncentrát (WPC)
Syrovátkový koncentrát je výtažek ze sladké mléčné syrovátky, který obsahuje 30 až 90% bílkovin. Má nízký obsah tuku a cholesterolu, neobsahuje více sacharidů než izolát, protože v něm najdeme laktózu. Je o něco horší stravitelný, ale má vysoký obsah aminokyselin BCAA. I pro svou ekonomickou výhodnost patří k nejpoužívanějším doplňkovým zdrojům bílkovin mezi cvičenci.
Reklama
Syrovátkový izolát (WPI)
V syrovátkovém izolátu najdeme vyšší podíl bílkovin, které překračují hranici 90%. Obsahuje minimum laktózy a tak je dobře snášen i u lidí s intolerancí laktózy. Je vhodný do nízkosacharidové diety, protože jím přijmete jen minimum tuků a sacharidů. Za tyto vlastnosti mohou způsoby výroby, které jsou dva - výroba mikrofiltrací a výroba iontovou výměnou, která zajišťuje vyšší obsah bílkovin a žádný tuk a laktózu. Do vyšší řady patří hydrolyzovaný izolát, ve kterém je syrovátka částečně chemicky předtrávená (naštěpena na více peptidů) a tak je lépe využita v těle.
Který z nich si koupit?
Když si vybíráte proteinový doplněk, musíte zvážit, jaké jsou vaše cíle, případně rozpočet a alergie. Pokud máte problém s laktózou, měli byste se zcela určitě vyhnout syrovátkovému koncentrátu. Ten je však levnější alternativou oproti izolátu, který při svém zpracování může přijít o některé zdraví prospěšné výhody. Na druhou stranu však ve srovnatelné dávce obsahují více bílkovin a jen minimum sacharidů a tuků.
Pokud cvičíte více rekreačně, nemáte alergii na laktózu a chcete z proteinu vytěžit maximum při nižší ceně, zvolte si koncentrát s minimálně 80% obsahem bílkovin. Pokud vám na vedlejších benefitech a ceně nezáleží, chcete budovat co nejkvalitnější svalovou hmotu, tak si zvolte izolát, nejlépe hydrolyzovaný, který se lépe stráví.
zdroj: slovakfitness.sk
Zpět na seznam článků