Kategorie      
Výrobci / značky

Motivace ke cvičení? Těchto sedm způsobů vám ji pomůže udržet

Přidáno: 20.02.2022

Udržet se v kondici a se zdravou hmotností je klíčové pro vaše fyzické i duševní zdraví. Ne vždy se však lidem daří stavět na počátečním entuziasmu a motivaci ke cvičení si udržet. Pokud se s tím trápíte i vy, pomoc můžete nalézt v tipech, které vám přinášíme.

 

Pokud nemáte kolem sebe opěrnou skupinu nebo necvičíte s disciplinovaným tréninkovým partnerem, budete muset zodpovědnost vzít do vašich rukou a ujistit se, že nedojde k situaci, při které budete litovat, že jste si své disciplíny neudrželi. Motivovaní ke cvičení se můžete udržet i následujícími sedmi způsoby:

 

1. Vyhraďte si čas v kalendáři - prostě musíte počítat s tím, že cvičení je pevnou součástí vašeho dne. Proto mu musíte vyhradit časový úsek podobně, jako jej například vyhrazujete své práci. Kam se vejde je na vás. Před prací? Po práci? O polední přestávce? Stanovte si ten čas a držte se ho. Postupně si zvyknete na to, že přichází doba cvičení.


2. Stanovte si systém cílů a odměn – na začátku své snahy musíte znát cíl, za kterým jedete. Musíte vědět důvod a směr. Váš cíl by měl být specifický, jasný, dosažitelný a časově ohraničený. Můžete si stanovovat i menší cíle, které vás k němu dovedou. Po splnění se můžete něčím odměnit, což vás povzbudí k další snaze.

 

3. Navštivte skupinové cvičení – nejtěžší to mají lidé, kteří cvičí sami v domácím prostředí. Jediná osoba, která má dohled nad snahou a disciplínou se skrývá v nich. Pokud mají takové osoby problém s vynecháváním tréninků, odpovědí pro ně je zapojit se do skupinových cvičení. Budou nejen disciplinovanější, ale podají i lepší výkony, když budou čelit konkurenci jiných a dohledu instruktora.

 

4. Velmi na sebe netlačte – nemůžete tréninkovou snahu flákat, ale zároveň na sebe nemůžete příliš tlačit. Je to dvousečná zbraň. Krátkodobě vám to může pomoci, ale musíte myslet v dlouhodobém horizontu. Začněte cvičit 2-3krát týdně a když si na to zvyknete, zvyšte frekvenci až se postupně propracujete třeba k 5 tréninkům týdně. A nezapomínejte, že tělo potřebuje i volné dny, aby se zregenerovalo a fungovalo optimálně.

 

5. Zbavte se výmluv – je to tak jednoduché, říct si, že nebudete cvičit, neboť vás čeká mnoho pracovních povinností. Touto cestou však nechoďte, neboť často skončí litováním toho, že jste si nakonec nezacvičili. A když se zase vzdáte výmluvy a zacvičíte si alespoň v omezené formě, pak vás naplní blažený pocit a spokojenost, že jste to nakonec zvládli.

 

6. Věci obměňujte – mějte ve svém tréninkovém týdnu různé fyzické aktivity. Věnujte se posilování, kardiovaskulárnímu tréninku v mírné aktivitě i vysoce intenzivnímu intervalovému cvičení. Přiřadit můžete také nějaký sport či turistiku. Bude to pro vás pestřejší a záživnější. I v samotných trénincích můžete po čase měnit počty sérií, opakování či složení cviků.

 

7. Investujte do kvalitního oblečení a náčiní – člověk vydrží déle u aktivit, při kterých se cítí pohodlně. Jak si můžete zpohodlnit cvičení? Kvalitním oblečením, které vás nebude nikde tlačit, které se bude držet tam, kde má a které bude efektivně odvádět pot. Pokud cvičíte doma, investujte zase do vybavení, které bude kvalitní a dbejte na údržbu, aby vás nerušily různé zvuky, případně technické problémy.

 

zdroj: slovakfitness.sk


Zpět na seznam článků
Zavřít

K článku nebyly přidány žádné komentáře vložit nový komentář

Copyright 2015 - 2024 © FitnessOnline.cz