Kategorie      
Výrobci / značky

HGH - Růstový hormon

Přidáno: 16.09.2015

Růstový hormon (HGH - Human Growth Hormone) vstoupil do povědomí lidí především jako často užívaný steroidní prostředek pro zvýšení výkonu. Původně se růstový hormon využíval v medicíně pro léčbu jedinců trpících nanismem, Turnerovým syndromem a také jako podpůrný prostředek při hojení těžkých zlomenin.

Jak vzniká a jaké jsou účinky růstového hormonu?


Růstový hormon se vytváří v hypofýze hlavně během spánku, při tréninku, stresu nebo nízké hladině cukru v krvi. Samotné HGH nepůsobí přímo, ale podněcuje játra k vytváření inzulinu a somatomedinu, který ovlivňuje růst kostí. Využívání a aplikace synteticky vytvořeného HGH může vést ke vzniku Creutzfeld-Jakobova syndromu. Uměle se HGH získává biosynteticky za využití rekombinační DNA technologie pomocí transformace z buněk myší.


Proč se HGH zneužívá?


Ačkoli užívání růstového hormonu přináší vysoké riziko zrdravotních problémů, je HGH často zneužíván i přesto, že jeho efekty jsou střídavě popírany a potvrzovany. Jedním z účinků je silný anabolický efekt, který podporuje syntézu bílkovin. Výsledkem je zvětšení svalových buněk a zvýšení jejich počtu. Zdůrazňuje se i schopnost podpoření redukce tukové tkáně. Užívání HGH by podle některých studií mělo také vést ke zpevnění šlach, úponů, chrupavek a kostí.


Jaké jsou vedlejší účinky zneužívání HGH?


Zneužívání růstového hormonu představuje riziko pro vznik hypoglykémie. Hrozí nebezpečné snížení funkce štítné žlázy, zvětšení srdce a vnitřních orgánů. Jedinci užívající HGH mohou trpět akromegálií a gigantismem, především v případě, že jedinec začal hormon zneužívat ještě před ukončením růstu kostí. Objevují se informace, že dlouhodobé užívání HGH může podněcovat vznik leukémie. Při používání HGH v kombinaci s dalšími steroidními prostředky, výsledné vedlejší účinky mohou být daleko horší a závažnější.



Zpět na seznam článků
Zavřít

K článku nebyly přidány žádné komentáře vložit nový komentář