Kategorie      
Výrobci / značky

10 způsobů, jak dosáhnout hormonální rovnováhu a lepší zdraví

Přidáno: 01.03.2021

Hormony ve vašem těle, ať už jde o testosteron, estrogen, inzulín či kortizol, mají velký vliv na to, jak vypadáte a jak se cítíte. Proto je důležité mít je v rovnováze.

 

Chcete-li dosáhnout hormonální rovnováhy na cestě za lepším zdravím, využijte následující tipy od Oamil Rodrigues:

 

1. Minimalizujte příjem všech jídel, které stimulují vyplavování inzulínu, jako jsou bílý cukr, zpracovaná mouka či nadměrný alkohol.

 

2. Zvyšte konzumaci jídel, které stimulují glukagon, včetně bílkovin z kuřete, ryb, krůtího masa, sýru cottage, tvarohu, jogurtu, netučné hověziny, vajec, konopných semen či proteinových nápojů.

 

3. Podpořte své hormonální zdraví esenciálními mastnými kyselinami. Kromě konzumace tučných ryb z chladných vod, ořechů a semen je doporučeně přijímat denně i doplněk výživy s obsahem rybího tuku. Potěší to i ty, kteří by si chtěli zlepšit stav svých vlasů či nehtů.

 

4. Nezapomínejte na dostatečný pitný režim. Pijte minimálně dva litry vody denně a i více, pokud cvičíte, abyste měli dostatek energie, vitality a lepší celkové zdraví. Musíte si z toho vytvořit zvyk, nemůžete si při tomto bodě dovolit výmluvy.

 

5. Pijte zelený čaj. Kromě toho, že vám podpoří metabolismus, vyplavuje i aminokyselinu L-Theanin, která má uklidňující vliv, čímž snižuje riziko vyplavování kortizolu.

 

6. Pravidelně cvičte. Cvičení, které nezachází do extrémů, je zdaleka nejefektivnější cestou, jak sníží hladinu kortizolu.

 

7. Nezapomínejte ani na kvalitní spánek. Dobrý noční spánek dokáže zázraky s vyplavováním kortizolu a hubnutím. Vědci dokonce ukázali, že nedostatečný spánek je spojen s růstem chutě k jídlu a přibíráním.

 

8. Obejměte někoho, koho máte rádi. Může jít o vaše dítě, vašeho partnera, vašeho rodiče. Objímání je způsob, jakým si můžete přirozeně snížit hladinu kortizolu.

 

9. Meditujte, modlete se nebo si pište deník. Možná se to pro někoho může zdát zbytečné, ale funguje to.

 

10. Vezměte si čas pro sebe a dělejte cokoliv, co máte rádi. Procházejte se, malujte, prožijte čas s přáteli. Zkuste si na to vyhradit alespoň 15-30 minut denně.

 

zdroj: slovakfitness.sk


Zpět na seznam článků
Zavřít

K článku nebyly přidány žádné komentáře vložit nový komentář

Copyright 2015 - 2024 © FitnessOnline.cz