Kategorie      
Výrobci / značky

Pět základních suplementů pro fitness

Přidáno: 03.11.2019

Začínáte cvičit a řešíte i svou stravu? Tento článek by vás měl seznámit s těmi nejznámějšími a nejvyužívanějšími doplňky, které se ve fitness sportu objevují. Na začátek je však důležité poznamenat, že tyto produkty vám mohou pouze malým procentem napomoci k lepšími výkonu či vámi žádanému výsledku. Bez správně nastavené stravy a cvičení nikdy nedosáhnete toho, po čem toužíte ani s těmito suplementy. Někteří odborníci je dokonce doporučují až pokročilejším sportovcům, kteří nejsou schopni přijmout dostatek živin a dalších látek v podobě stravy. Nicméně užívání těchto doplňků je velmi individuální, a tak se raději poraďte s odborníkem, než za ně dáte své peníze. Pojďme se s nimi seznámit.

 

Proteinové koncentráty

Tyto koncentrované výrobky pomáhají sportovcům stejně jako proteiny (bílkoviny) v klasické živočišné, ale i rostlinné stravě.

Zajišťují regeneraci svalové hmoty a stejně tak i její tvorbu.

Podporují navíc i naší imunitu. Většina populace se bez těchto proteinových doplňků obejde, nicméně ne všichni jsou schopní přijmout dostatečnou denní dávku bílkovin v klasické stravě, a tak si musí vypomoci. Konzumace proteinů v této formě tedy více než cokoliv jiného záleží na složení jídelníčku a formě stravování, kterou preferujete vzhledem k vašemu životu. Vybrat si můžete z různých koncentrací, všelijakých příchutí či různých zdrojů, ze kterých byl protein vyroben, tedy z proteinů živočišného či rostlinného původu.

Gainery

Tyto sacharidovo-proteinové koncentráty se používají především ihned po tréninku nebo jiném náročnějším fyzickém výkonu. Obsahují z větší části sacharidy a z menší protein, přičemž tato kombinace zajišťuje větší produkci inzulínu a růstového hormonu. Ne pro každého jsou však vhodným doplňkem. Vyznačují se tím, že se po nich lehce přibírá (v názvu obsažené slovo gain není náhodou). Pokud jste tedy v redukční dietě, raději se jim vyhněte. Vhodnější jsou pro opravdu aktivní sportovce (především muže) s vyšším kalorickým příjmem.

Iontové nápoje

Iontovými nápoji můžete doplňovat nejen tekutiny, ale především minerály a ionty, které se vyplavují z těla ven.

Zabraňují tak svalovým křečím či dokonce celkovému kolapsu.

Fungují i jako rychlý zdroj energie při tréninku, a to především díky vyššímu obsahu jednoduchých cukrů. Dělíme je podle množství iontů na hypotonické, izotonické a hypertonické. Hypotonické jsou nejběžnější variantou pro sporty, při kterých se opravdu hodně potíte, tedy pro dlouhotrvající aerobní aktivity. Pokud však vykonáváte činnost trvající méně než hodinu, neztrácíte tak velké množství tekutin, ale chcete doplnit potřebné ionty, potom zvolte izotonický nápoj. Hypertonické už obsahují opravdu vysoké množství iontů a v klasickém sportu se téměř nevyskytují. Iontové nápoje konzumujte opravdu jen v zátěžových situacích. Jejich užívání na denní bázi třeba i mimo trénink vám může dokonce uškodit.

BCAA (branched chain amino acids)

Tyto větvené aminokyseliny (leucin, izoleucin a valin) se během delšího tréninku vyčerpávají z našich svalů (hned po glykogenu), čímž se zvyšuje i celková tělesné únava. Spousta sportovců tedy doplňuje tyto aminokyseliny prostřednictvím tzv. „bcaaček“ kvůli rychlé ochraně svalových vláken a lepší regeneraci po tréninku. Užívají se před, během či/a po tréninku ve formě tablet, sypkého prášku či již připravené tekutiny. Kromě této koncentrované formy najdeme BCAA i v mléčných výrobcích a syrovátkovém proteinu.

Kofein

Tento alkaloid znáte asi všichni. Možná ho i všichni každodenně konzumujete, a to i přesto, že třeba vůbec nesportujete.

Kofein je známý svými stimulujícími účinky na centrální nervovou soustavu a srdce.

Pro sportovce má o to větší využitelnost a účinnost. Pokud chcete využít jeho výhod před tréninkem, ale nesnášíte klasické expresso, můžete si pořídit kofeinové tabletky, které dnes již lehce seženete. Možná nevíte, že se nachází i v čokoládě (čím více procent kakaa, tím více kofeinu), černém a zeleném čaji, či maté čaji. Není tedy podmínkou ho konzumovat pouze ve formě kávy. Abyste dosáhli toho nejlepšího účinku, konzumujte kofein 30 – 60 minut před tréninkem. Avšak pozor! Ve větším množství je drogou, takže to nepřežeňte.

Tímto to nekončí

Sportovních doplňků či suplementů existuje v dnešní době spousta. Pokud však se sportem začínáte nebo jste zatím mírně pokročilým cvičencem, zdaleka vám stačí vědět o těchto základních. I tak to však neznamená, že je musíte užívat a že bez nich nedosáhnete svého cíle. Nejedná se o žádné zázraky, ale o malé pomocníky, bez kterých to s trochou úsilí zvládnete

 

zdroj: nutrimat.cz


Zpět na seznam článků
Zavřít

K článku nebyly přidány žádné komentáře vložit nový komentář

Copyright 2015 - 2024 © FitnessOnline.cz