Kategorie      
Výrobci / značky

Fit v jakémkoli věku III. - 40. léta ženy

Přidáno: 05.08.2023

Chcete zůstat mladá, zdravá a ve skvělé kondici? Přinášíme vám třetí část seriálu, ve kterém vám poskytneme tipy pro to, abyste se udržovali fit v každém věku. V této části se zaměříme na 40. léta života ženy.

 

Děti už vyrostly, končí školy nebo už pracují. Vy jste se už v životě usadili, máte svoji práci a stále více volného času. A proto to z tohoto období dělá to pravé období pro tréninky. Dejte se do lepší formy než jsou v tomto věku vaše sousedky a kamarádky.

 

 

Trénink
Ženy starší 40 let by si měly přidat jeden den posilování navíc a trénovat s odporem tři až čtyři dny týdnu. K tréninkům můžete zahrnout také jógu či pilates, které zlepší vaši pružnost. A právě to je také důležité, protože tu s pokročilejším věkem ztrácíte. Studie však ukazují, že s tímto můžete úspěšně bojovat strečinkem. Ten navíc zlepší proudění krve, což sníží riziko srdečních onemocnění.

 

U žen čtyřicátnic může zpomalit metabolismus, ale pravidelným a poctivým cvičením si jej můžete udržet na přijatelné úrovni. Jednoduše, pokud se budete udržovat ve formě, vyrovnáte se v tomto ohledu i mladším ženám. Čím více svalové hmoty budete mít, tím budete mít metabolismus rychlejší.

 

Ženám, které mají stále nedostatek času, se mohou zalíbit intenzivní kruhové tréninky, při kterých provádíte jeden vícekloubový cvik 30 vteřin a poté přejdete na další. Takto můžete po sobě provést dřepy, tlaky nad hlavou, kliky, shyby a jiné cviky. Zasáhnete všechny svalové skupiny a efektivně spálíte kalorie.

 

V období blížícím se menopauze, během ní a po ní dochází k poklesu úrovně estrogenu, což způsobí, že se vám na bříšku ukládají tuky snáze. Jsou blíže k srdci a tím zvyšují riziko problémů se srdcem. To zvyšuje důležitost aerobního kardio tréninku, které byste měli dělat tři až pětkrát týdně 45 až 60 minut v mírném tempu. Občas můžete věci zpestřit vysoce intenzivním intervalovým tréninkem.

 

Výživa
Hydratace je důležitá v každém věku, ale také riziko dehydratace roste s přibývajícími léty. Samozřejmostí by mělo být pití vody před, během i po tréninku. doporučuje se přidávat také elektrolyty, a to hlavně, je-li venku teplo.

 

Ve stravě se v tomto období klade větší důraz na příjem draslíku a minimálně byste měla zkonzumovat 25 gramů vlákniny denně. Najdete ji v ovoci, luštěninách, listové zelenině nebo celozrnných produktech. To vás zasytí a pomůže vašemu trávení.

 

Regenerace
Čím jsme starší, tím potřebujeme více času na regeneraci, protože měkká vaziva ztrácejí ze své rozpustnosti, díky čemuž se svaly stávají tužší a napjatější, což bez opatrnosti může vést ke zranění. Po intenzivním tréninku by ženy v tomto období měly mít volno nebo jen lehčí aktivity následující dva až tři dny. Rovněž by neměly dělat po sobě dva tréninky, ve kterých zatěžují nárazy klouby. Také pozor při zraněních. Ženy ve druhé polovině 40. let se totiž zotavují o 15 až 18 procent pomaleji, než ženy ve třicítce.

 

Zdroj: slovakfitness.sk


Zpět na seznam článků
Zavřít

K článku nebyly přidány žádné komentáře vložit nový komentář

Copyright 2015 - 2024 © FitnessOnline.cz