Kategorie      
Výrobci / značky

Zbavte se těchto cyklistických zlozvyků

Přidáno: 22.06.2019

Cyklistika, ať už venku na čerstvém vzduchu nebo uvnitř na stacionárním kole, je jedná z těch aktivit, které se jeví být jednoduché. Ti, kteří se jí věnují pravidelně, se však musí na chvilku zamyslet, aby nedělali věci, které jim budou škodit.

Zdroj: slovakfitness.sk


 

Čím více se této aktivitě věnujete, tím větší pozor byste si měli dát na špatné návyky, které mohou mít neblahé účinky na váš cyklistický výkon i na vaše zdraví. Pozor si musíte dát zejména na tyto zlozvyky:

 

1. Kolo špatné velikosti - velkou chybou při výběru kola je jeho nesprávná velikost, ale s tím by vám v dobrém obchodě měli umět poradit. Při koupi samozřejmě třeba zohlednit i druh cyklistiky, které se budete věnovat. Jiné požadavky jsou na silniční cyklistiku, jiné na horskou, jiné na "Crossovou".

 

2. Podceňování vlastní bezpečnosti - jedna nešťastná nehoda z vás může do konce života udělat kripla nebo v tom horším případě váš život ukončit. Už se stalo nespočet nehod, jejichž následky by se daly dramaticky snížit, pokud by cyklisté měli na hlavě pořádně nasazenou přilbu. Přilba by malá být základem prevence. Pak si třeba také vybírat bezpečné trasy s minimem silničního provozu nebo širokými cestami.

 

3. Zanedbávání techniky - pokud to myslíte s cyklistickým tréninkem vážně, měli byste se starat o své kolo. Měli byste si ho nejen pravidelně čistit, ale dělat i technickou prohlídku, abyste prodloužili životnost kola. Stačí, když ji provedete jednou na čtvrtletí.

 

4. Absence zahřívání a vychladnutí - i když to nemusíte mít rádi, věnujte před cyklistickým tréninkem pár minut rozcvičení a zahřátí svalů. Po dojetí zase věnujte pár minut strečinku a protažení svalů, které umí při cyklistice ztuhnout (např. Ohýbače kyčlí).

 

5. Nedostatečné vnímání okolí - kdy se věnujete cyklistice venku, neměli byste poslouchat hudbu, abyste vnímali, co se děje kolem vás. Musíte se koncentrovat na ostatní účastníky provozu pro vaše i jejich dobro. Třeba i dodržovat zákony a nechovat se na cestách jako silniční pirát. Někteří řidiči sice znepříjemňují cyklistům život, ale v mnoha případech je k tomu provokuje i chování samotných cyklistů.

 

6. Špatná poloha při cyklistice - mnoho začátečníků dělá chybu v tom, že kolena tlačí do stran od kola nebo mají sedlo nastaveno příliš nízko. Kolena by měly mířit jemně dovnitř, lokty by měly být při těle a výška sedáku nastavena tak, že při natažení nohy bude v koleni úhel okolo 30 stupňů. Není dobré mít sedlo ani příliš vysoko.

 

7. Špatná výživa před a po cyklistickém tréninku - abyste byli výkonnější, měli byste se před výjezdem kvalitně najíst alespoň 45 až 30 minut před jeho začátkem. Stačí něco drobné, co obsahuje sacharidy i bílkoviny. Po dojezdu je důležité jednoduchými cukry doplnit energii a bílkovinami podpořit proces regenerace. Také je důležitý pitný režim před, během i po jízdě.

 

Zdroj: slovakfitness.sk



Zpět na seznam článků
Zavřít

K článku nebyly přidány žádné komentáře vložit nový komentář