Kategorie      
Výrobci / značky

Raw strava – co to je?

Přidáno: 05.11.2015

Raw znamená v angličtině syrový. Raw strava tedy znamená syrová strava. Ano, ale co to znamená „syrová strava“? Žádná tepelná úprava, ale na druhou stranu velké množství živin a cenných látek.


Tepelnou úpravou ztrácí potrava svou výživovou hodnotu


Při tepelné úpravě dochází k přeměně chemické struktury určitých látek a cenných enzymů, které v sobě potrava obsahuje. Jedná se hlavně na příklad o zeleninu, ale i různé přílohy, jako je pohanka nebo jiné.  Pokud neprovedeme tepelnou úpravu a potravu nezahřejeme na více než 45˚C, zůstanou v ní všechny cenné látky a ponechá si svoji výživovou hodnotu.

 

Syrové, ale chutné


Do kategorie raw stravy jistě patří obyčejné saláty z čerstvé zeleniny. Na druhou stranu sem ale patří i kulinářské zážitky v podobě vynikajících dortů nebo jiných pochutin. Stačí si jenom najít recept, který dodržuje raw principy a kde jídlo neprochází žádnou výraznou tepelnou úpravou.  Potraviny se tedy jedí čerstvé nebo ohřáté na teplotu maximálně 45˚C. Častou úpravou je mixování, klíčení, mletí, strouhání nebo vymačkávání šťávy.  Díky tomu, že u stravy neproběhne proces denaturace zůstanou zachovány cenné enzymy i přirozená chuť.

 

Raw jako životní styl


Stravování se podle principů syrové stravy může být občasnou alternativou. Je dobré dopřát si jednou za čas jídlo bohaté na všechny vitamíny, enzymy a minerální prvky. Raw stravování se může stát vaším životním stylem, když poznáte, že se po takovém jídle cítítoe opravdu dobře a plni energie. Potom začíná ta správná zábava v podobě hledání nových receptů a objevování nových svěžích chutí, o kterých se vám předtím ani nezdálo. Až takhle někdy půjdete kolem bistra nebo obchodu, kde nabízí raw věci, zkuste tomu dát šanci, a kdo ví, třeba vám to zachutná a nebudete chtít jíst nic jiného. 


Zpět na seznam článků
Zavřít

K článku nebyly přidány žádné komentáře vložit nový komentář