Kategorie      
Výrobci / značky

Propojení svalů a mysli: Tipy, které vám pomohou zlepšit trénink

Přidáno: 14.02.2020

Pro růst svalů je důležité, aby byly pořádně stimulovány během tréninku. Ne vždy se však dosáhne správné stimulace a jedním z problémů je, že se při cvičení ztrácí koncentrace na cílový sval. Jak tomu zabránit?

 

Stimulaci svalů a svůj svalový růst můžete podpořit tím, že zlepšíte propojení svých svalů a mysli. Toto propojení vás mentálně spojí s tělem a prací, kterou při cvičení provádí. Lépe tak svaly procítíte a budete vědět, že svaly procvičujete skutečně efektivně. Zlepšit toto propojení vám pomůže i následujících pět tipů:

 

1. U každého cviku se rozehřejte jednou sérií


Ještě před ostrými sériemi se musíte naladit na to, že se budete během cvičení snažit propojit své myšlení s činností. A to nejlépe uděláte, pokud si dáte jednu zahřívací sérii s lehčí váhou. Protože koncentrace může během tréninku opadat, měli byste ji absolvovat při každém cviku. Opakování provádějte pomalu a snažte se cítit kontrakci i natažení svalu.

 

2. Zaměřte se na sval, ne na zvedání váhy


Jak již bylo naznačeno, při cvičení se musíte zaměřit na to, abyste sval procítili. Musíte si být vědomi každého natažení svalu, každé kontrakce. Je to však těžko dosažitelné, pokud se více budete koncentrovat na to, abyste vytlačili váhu na čince. Když už se blížíte k selhání, často se stranou dává technika provedení a nakonec i svalové propojení. Vyhrává ego a snaha vytlačit činku nahoru jakýmkoliv způsobem. Také snižte rychlost opakování. Díky tomu zvýšíte i čas svalu pod napětím, což je další přínos pro svalové přírůstky.

 

3. Mezi sériemi své svaly napínejte


Nemusíte stát před zrcadlem a pózovat tam s napnutými bicepsy. Využijte i jen pár vteřin v přestávce mezi sériemi na to, abyste párkrát napjali a uvolnili sval, který procvičujete. Nebo ho napněte jednou na několik sekund a uvolněte.

 

4. Využijte svou představivost


Dělají to sportovci a i Arnold Schwarzenegger přiznal, že si tuto techniku při cvičení osvojil. Před sérií si představte, jak budete provádět cvik a jak budou vaše svaly pracovat. Při samotném provádění si představujte, jak se do svalu žene krev, jak se poškozují svalová vlákna, jako je sval stále více napumpovanější a větší ...

 

5. Využijte asistenci tréninkového partnera


Pokud cvičíte s tréninkovým partnerem, můžete využít i jeho pomoc. Při provádění série cviku se může dotýkat vašeho procvičovaného svalu. Kromě toho, že vy budete lépe cítit, jak sval pracuje, bude mít i on lepší představu o tom, zda trénujete efektivně. Nemusí to přitom dělat celou sérii, ale jen při prvních opakováních, abyste "navázali spojení" se svaly. Oceníte to zejména při partiích, které nevidíte, jako je hřbet nebo zadní část ramen.

 

zdroj: slovakfitness.sk


Zpět na seznam článků
Zavřít

K článku nebyly přidány žádné komentáře vložit nový komentář

Copyright 2015 - 2024 © FitnessOnline.cz