Kategorie      
Výrobci / značky

Proč je pitný režim tak důležitý?

Přidáno: 11.11.2015

Naše tělo se skládá z více než 75% z vody. Není se proto čemu divit, že pitný režim je důležitou součástí zdravého životního stylu.  Proč je správný pitný režim tak důležitý? Jaké tekutiny a v jakém množství bychom měli přijímat? 

Zvýšení rychlosti metabolismu


Jedním z důvodů, proč hodně pít, je zrychlení metabolismu.  Voda v buňkách slouží jako transport všech důležitých látek. Pomáhá ředit přijaté minerální látky a vitamíny a snadno je rozvádět po organismu. Zvyšuje se tím rychlost metabolismu, který potřebuje více energie, kterou si může potenciálně brát z tukových zásob.

 

Látková výměna


Přeměna přijaté potravy na látky, ze který se přestavuje a ze kterých žije naše tělo probíhá pomocí vody. Tekutiny obsažené v našem těle slouží pro tvorbu prostředí, ve kterém bude snadno probíhat látková výměna. Díky dostatečnému množství iontů budou mít buňky usnadněné přijímání potravy i vylučování odpadních látek.

 

Odbourávání toxických látek


Z té spousty buněk v našem těle se vylučují odpadní látky, které v sobě často skrývají látky toxické a pro organismus nevyužitelné.  Dostatečné přijímání tekutin pomáhá s jejich odstraňováním a zabraňuje potížím, které vznikají z hromadění toxických látek, jako je například celulitida, přílišná únava a podobně.

 

Zvýšení výkonu


Když jsme dehydratovaní, býváme unavení a bolí nás hlava. Nepodáme takový výkon a nikam se neposouváme. Přitom stačí pouze pít a hned se zvýší naše výkonnost při cvičení a produktivita v práci.

Co a kolik toho vypít?


Naprosto nejlepší je čistá pramenitá voda. Doporučené množství vypité vody se pohybuje přibližně okolo 2 litrů za den. Záleží ovšem na vaší váze, fyzické aktivitě nebo teplotě prostředí. Dále je dobré čistou pramenitou vodu jednou za čas prostřídat s menším množstvím minerální vody, která slouží pro přirozené doplnění minerálních látek do organismu. Bylinkové čaje nebo zelený čaj po ránu je také vhodnou variantu, kterou budete hydratovat svůj organismus. Naopak nevhodné je pití kávy, která odvodňuje. Nedoporučují se ani slazené nebo ochucené limonády nebo sirupy, které v sobě obsahují zbytečně velké množství cukru a téměř žádné živiny důležité pro váš organismus. 


Zpět na seznam článků
Zavřít

K článku nebyly přidány žádné komentáře vložit nový komentář