Kategorie      
Výrobci / značky

Proč je ovesná kaše dobrá a jak jí připravit?

Přidáno: 11.04.2016

Ovesná kaše je královnou mezi snídaněmi napříč světem všech nadšenců do zdravého stravování a fitness. Proč tomu tak je a jak je možné vykouzlit z ovesných vloček vynikající jídlo? 

Proč je ovesná kaše dobrá?


Ovesné vločky jsou zdroje polysacharidů, které jsou zdrojem energie. Jedná se o potravinu s poměrně nízkým glykemickým indexem, což znamená, že se energie do krve uvolňuje pozvolna a nedochází k přílišným výkyvům hladiny krevního cukru. Kromě toho oves obsahuje beta-glukany, která pomáhají s udržení optimální hladiny cholesterolu v krvi. Navíc ovesné vločky obsahují menší podíl kvalitních rostlinných bílkovin a najdeme v nich cenné vitamíny a minerály.

 

Velikost porce uzpůsobte své aktivitě


I když jsou ovesné vločky bohatým zdroje sacharidů, rozhodně se nejedná o špatné jídlo, které je nutné při snaze o shození tělesného tuku ihned zatracovat. Záleží totiž na tom, co jíte po zbytek dne a jaký je váš energetický výdej. Při otázce stravování je důležité myslet komplexně a neomezovat se pouze na určení, co je dobré a co ne. A pokud je vaším cílem nabráním svalové hmoty, jsou ovesné vločky to pravé.

 

Jednoduchá příprava a nespočet variací


Když pomineme instantní ovesné kaše, které obsahují sladidla a cukry, je možné vytvořit si výbornou ovesnou kaši přesně podle vašich představ sami doma. Budete potřebovat menší hrnec, požadované množství vloček, vodu nebo mléko a něco na dochucení a ozdobení.

Vločky nasypeme do hrnce a zalijeme dvojnásobným množství vody nebo mléka. Vaříme na mírném plameni ideálně za stálého míchání po dobu 5-10 minut. Po uvaření odstavíme z plotny a zamícháme něco na ochucení. Skvělým ochucením a zároveň zvýšením poměru bílkovin je jakýkoliv sladší protein. Vhodná jsou také bezkalorická sladidla. Přimíchat můžete i kakao, skořici, perníkové koření, kokos, chia semínka a další. Ke kaši se hodí ovoce, kostička kvalitní hořké čokolády nebo arašídové nebo jiné ořechové máslo. Fantazii se meze nekladou a můžete si vytvořit kombinace přesně toho, co vám chutná nejvíce. 


Zpět na seznam článků
Zavřít

K článku nebyly přidány žádné komentáře vložit nový komentář