Kategorie      
Výrobci / značky

Představení L-Glutaminu

Přidáno: 18.09.2015

Co je L-Glutamin?

 

L-Glutamin je nejběžnější aminokyselina nalézající se ve svalech - více než 61% z kosterního svalstva je glutaminGlutamin se skládá z 19% dusíku, díky čemuž se stává významným zdrojem dusíku pro svalové buňky. Studie ukázaly pozitivní vztah mezi suplementací L-Glutaminem a minimalizací rozpadu svalů a zlepšením metabolismu bílkovin.

 

V průběhu intenzivního tréninku jsou zásoby dusíku v lidském těle značně vyčerpány, což snižuje sílu, vytrvalost a schopnost regenerace. Při běžné stravě může trvat až 6 dní než se hladina dusíku vrátí do původního normálu.

Jak Vám může glutamin pomoci?


Glutamin hraje klíčovou roli v metabolismu bílkovin, růstu buněk a anti-katabolismu. Glutamin také zvyšuje schopnost těla produkovat růstový hormon, který pomáhá metabolizovat tělesný tuk a podporuje nový růst svalů. Anti-katabolická schopnost glutaminu zabraňuje odbourávání svalů.


Tyto vlastnosti glutaminu jsou užitečné nejvíce při rýsování. Zvlášť, když se snažíte zbavit nějakého tuku v těle bez ztráty svalové hmoty. Pro optimální výkon je nezbytné udržovat glutamin v celém těle. Nejvíce je glutamin spotřebováván v tenkém střevě a je důležitý i pro práci imunitního systému, jelikož sportovci s nízkou hladinou glutaminu jsou více náchylní k onemocnění. To je důvod, proč  suplementace L-glutaminem hraje významnou roli nejen pro budování svalové hmoty ale i z důvodu udržení zdravého fungování organizmu.


Suplementace L-glutaminem podporuje pozitivní dusíkovou bilanci a zabraňuje ztrátě svalu. Nedávné studie ukázaly, že při příjmu 2 g L-glutaminu je možné přirozeným způsobem zvýšit hladinu růstového hormonu až o 400%.


Jak dávkovat L-glutamin?


Kulturisté by měli brát 10 až 15 g L-glutaminu denně ve 2 až 3 dávkách, přičemž každá dávka by měla být cca 5 gramů. Při užívání L-glutaminu je také potřeba vědět, že již může být obsažen ve vaší stravě z jiných doplňků, které užíváte. Mnoho proteinových doplňků již nějaký L-glutamin obsahuje, proto je třeba vždy číst složení v popisu výrobku. Nejlepší doba pro příjem L-glutaminu je ráno, po tréninku a večer před spaním.


Existuje nějaký vedlejší účinky L-glutaminu?


Měli byste se bát vedlejších účinků L-glutaminu? Stručně řečeno, ne. Jak ukázaly provedené studie, glutamin nemá nežádoucí vedlejší účinky. Je to dáno i tím, že L-glutamin je přirozenou součástí lidského těla. Nicméně, stejně jako u všech doplňků stravy platí, že přílišné užívání není dobrý nápad. Užívání nadměrného množství L-glutaminu může vést k narušení žaludku, takže byste měli dodržovat doporučené dávkování.



Zpět na seznam článků
Zavřít

K článku nebyly přidány žádné komentáře vložit nový komentář

Copyright 2015 - 2024 © FitnessOnline.cz