Kategorie      
Výrobci / značky

Jak jíst pro svůj sport I. - Posilování, CrossFit, turistika

Přidáno: 17.03.2019

Připravili jsme pro vás mini sérii o tom, jak by měly ženy jíst před, během a po sportování. V první části se zaměříme na posilování a CrossFit, či na běžnou turistiku.

Principem jedení před tréninkem je dodat tělu energii a během tréninku se ji zase snažíme udržet, abychom podali co nejlepší výkony. Po nich třeba tělo zregenerovat, na což má velký vliv strava po fyzické aktivita.

 

Posilování a CrossFit

 

Zdroj: slovakfitness.sk

 

Abyste podali co nejlepší výkon v posilovně, měli byste sníst lehký a dobře vybalancovaný pokrm obsahující 150 až 200 kalorií. To by mělo stačit na to, abyste zvládli cvičit a neměli problémy s trávením. Příkladem je rýžový chlebíček se sýrem cottage nebo banány s arašídovým máslem. Dobrým tipem je užívat i rozvětvené aminokyseliny BCAA, které pomohou s energií i regenerací.

 

Během cvičení je důležité doplňovat tekutiny, ale jinak není třeba konzumovat žádné jídlo. Většinou totiž necvičíme tak dlouho, aby to bylo nutné.

 

Klíčové však je to, co sníme po docvičení, aby se podpořila regenerace, jakož i růst síly a svalů. Na zacelení svalů jsou potřebné bílkoviny, kterých byste měli přijmout 20 až 30 gramů krátce po skončení tréninku. Na doplnění energie jsou pak důležité rychlé sacharidy. Ty přijímáme ve stejném nebo dvojnásobném množství než bílkoviny v závislosti od našich cílů. Pohodlným řešením je proteinový nápoj, ale můžete jej nahradit i nízkotučným řeckým jogurtem s bobulovitým ovocem.

 

Turistika

 

Turistika na rozdíl od CrossFitu či posilování nemusí být na první pohled tak náročná, ale nenechte se oklamat. Na to, abyste dokázali zvládnout ambiciózní výšlap, potřebujete před ním sníst jídlo obsahující asi 300 kalorií z kvalitních sacharidů a trochy bílkovin, které oddálí pocit hladu. Příkladem mohou být wrap se zeleninou a šunkou, ovesné vločky s mlékem.

 

Jelikož turistika je dlouhodobá záležitost, musíte se vybavit i na stravování během jejího provádění. Protože intenzita není vysoká, můžete přijímat i komplexní pokrmy. Dopřejte si je jednou za hodinu, abyste se vyhnuli únavě. Směs ořechů a sušeného ovoce, případně sendvič nebo energetická tyčinka jsou všechno vhodné alternativy.

 

Když už budete mít po tom, měli byste přijmout bílkoviny, abyste pomohli zacelit svalové poškození. Sacharidů byste měli přijmout asi dvakrát tolik. Pokud jste toho vypotili hodně, měli byste přijmout i něco se solí, resp. sodíkem. Tipem mohou být vařené vejce s chlebem nebo kuřecí prsa s rýží.


Zpět na seznam článků
Zavřít

K článku nebyly přidány žádné komentáře vložit nový komentář